Fundacja Aktywni

Żyj ze sportem

Oni zachwycili świat: Top 10 najlepszych biegaczy w historii

Podczas swoich startów zachwycali cały świat, bili kolejne rekordy, a na swoich kontach mają niezliczone sukcesy. Oto 10 najlepszych biegaczy na różnych dystansach.

1. Michael Johnson

Urodził się 13 września 1967 roku w Dallas w Stanach Zjednoczonych. Jego pierwszym wielkim osiągnięciem było zdobycie złotego medalu w biegu na 200 m mistrzostw świata w 1991 roku w Tokio. Kilkukrotnie udało mu się pobić rekordy świata, zarówno indywidualnie, jak i w sztafecie. Łącznie w całej karierze udało mu się zdobyć 8 złotych medali mistrzostw świata oraz 4 złote medale olimpijskie . Karierę zakończył po XXVII Igrzyskach Olimpijskiej w Sydney w 2000 roku.

2. Tyson Gay

Jeden z najbardziej znanych amerykańskich biegaczy urodził się 9 sierpnia 1982 roku w Lexington.  Do tej pory zdobył 4 medale mistrzostw świata – 3 złote w Osace w 2007 i srebro w Berlinie 20 września 2009 został wicemistrzem świata w biegu na 100 metrów z czasem 9,69 i pozostaje nim do dzisiaj.

3. Usain Bolt

To jeden z najpopularniejszych i najbardziej lubianych sportowców na świecie. Urodził się 21 sierpnia 1986 roku na Jamajce. Jest absolutnym rekordzistą. Na swoim koncie zgromadził do tej pory 6 złotych medali igrzysk olimpijskich. Zarówno w Pekinie w 2008 roku, jak i w Londynie w 2012, udało mu się zwyciężyć w biegu na 100 m, 200 m i w sztafecie 4 x 100 m. Zdobył też 10 medali mistrzostw świata (8 złotych, 2 srebrne). Jest obecnym rekordzistą świata w sprincie na dystansie 100 i 200 m.

4. Duncan Kibet

Urodził się w Kenii 25 kwietnia 1978. 9 razy stawał na najwyższym podium maratonów i półmaratonów światowej rangi, m. in. po półmaratonach w Lille oraz po maratonach w Mediolanie i Rotterdamie.

5. Kenenisa Bekele

Jest jednym z najbardziej utytułowanych współczesnych lekkoatletów. Urodził się 13 czerwca 1982 roku w Etiopii. Zdobył 6 medali mistrzostw świata – 5 złotych i 1 brązowy. Zdobył też 4 medale na igrzyskach olimpijskich – złoty w Atenach w biegu na 10 000 m, dwa złote w Pekinie w biegach na 5000 m i 10 000 m oraz srebrny w Atenach w biegu na 5000 m.

6. Haile Gebrselassie

Reprezentuje Etiopię i urodził się 18 kwietnia 1973 roku. Jego specjalnością są biegi na długich dystansach. Był pierwszym człowiekiem, któremu udało się pokonać dwie bariery – 13 minut na 5000 m oraz 27 minut na 10 000 m. W całej swojej karierze zdobył 2 złote medale olimpijskie oraz 8 krążków z mistrzostw świata zarówno na otwartym stadionie jak i w hali. W roku 2006 ustanowił rekord świata w półmaratonie uzyskując wynik 58:55. Był pierwszym człowiekiem, który pokonał ten dystans w czasie krótszym niż 59 minut. Rekordem cieszył się do 2010 roku.

7. James Kwambai

Jest maratończykiem i urodził się 8 lutego 1983 roku w Kenii. Jest byłym rekordzistą kraju w maratonie. 3 razy wygrał JoongAng Seoul Marathon, zajął też 1. miejsce w Pekinie, na półmaratonie w Rzymie i w Bogocie.

8. Chicham El Guerrouj

Urodził się w Maroko, 14 września 1974 roku. Specjalizuje się w biegach na 5000 i na średnich dystansach. W jego dorobku znajdują się 3 medale olimpijskie , 6 z mistrzostw świata na otwartym oraz 3 na zamkniętym stadionie. Międzynarodowe Stowarzyszenie Federacji Lekkoatletycznych 3 razy wybrało go sportowcem roku – w 2001, 2002 i 2003. El Guerrouj Zakończył karierę w 2006 roku.

9. Linford Christie

Urodził się na Jamajce 2 kwietnia 1960 roku, ale na zawodach reprezentował Wielką Brytanię. Jest mistrzem olimpijskim w biegu na 100 m z 1993 ; na tym dystansie 2 razy otrzymał też srebrny medal. Zdobył 3 medale na igrzyskach olimpijskich , w tym złoto w Barcelonie w 1992 roku. Na koncie ma też 4 medale mistrzostw świata i 6 medali mistrzostw Europy.

10. Edwin Moses

Przez wielu jest uznawany za najwybitniejszego zawodnika w historii biegu na 400 m przez płotki. Urodził się 31 sierpnia 1955 roku w Stanach Zjednoczonych. W całej swojej karierze zdobył 2 złote medale olimpijskie i 1 brązowy . 2 razy był też mistrzem świata.

źródło: http://www.aktywnie.radiozet.pl/Nowe/Biegacze/Oni-zachwycili-swiat-Top-10-najlepszych-biegaczy-w-historii